5

Slik finner du gleden ved å lære fremmedspråk

Learning foreign languages is lifestyle

Kanskje du ønsker å lære et nytt språk som japansk eller du vil bare finpusse fransken eller tysken som du lærte på skolen. Men du føler at dagene bare flyr avgårde og drømmen din blir rett og slett fjern og uoppnåelig?

Det er mange som synes at å lære et nytt språk er en kjempestor utfordring og man må ha et medfødt talent for å lære seg et nytt språk, et såkalt språkøre. Talent er overvurdert.

De fleste av dem har erfaring med glose- og grammatikkpugging. Men det finnes flere måter å lære seg fremmedspråk på som er mye morsommere og langt mer effektivt enn den gammeldagse og ofte kjedelige puggingen.

Her er noen tips og grep som kan hjelpe deg med å finne gleden ved å lære fremmedspråk.

1. Systematikk er nøkkelen til suksess
Sett av 15-20 minutter (eller mer) hver dag hvor du kan fokusere på språktrening. Det er bedre med 15-20 minutter om dagen enn 3-5 timer en dag.

Tips om hvordan du finner tid til språktrening og utnytter dødtid.

2. Hør, les høyt og snakk hver dag
Når du hører eller leser blir du eksponert for språket som du ønsker å lære. De ukjente lydene trigger hjernen til å danne nye nervestrukturer, som gjør det lettere å lære språket. Kanskje høres det sprøtt ut, men bare å lytte på språket, selv om du ikke forstår det, er avgjørende for språklæring.
Du trenger ikke å dra til Tyskland for å lære tysk. Internett og moderne teknologi har gitt nye muligheter til å høre på nyheter, å se på filmer eller å snakke i andre språk.

Lydopptak og talesyntese i fremmedspråklæring

3. Ta deg en gåtur
Kombiner den daglige spasertur med språktrening. Det er en vinn-vinn-situasjon. Du holder kroppen din i form og samtidig kan du sjekke om du vet hva et tre eller en skog betyr på tysk eller fransk.
Noter/husk ukjente ord (gjerne lag en enkel setning med det ukjente ord f.eks. Jeg er et tre) og slå opp ordene i ordbok rett etter gåturen. Der er nok med 10 ord per gåtur. Etter en uke kommer du til å kunne 70 nye ord.

4. Du må gjøre flere feil og tørre å snakke om dem!
I begynnelsen skal du gjøre mange feil, og det kan føles pinlig, Ikke tenk så mye på det! Vi må feile for å lykkes.

5. Ta en pause
Å lære fremmedspråk krever mye tid, engasjement og motivasjon. Derfor er det viktig å ta en liten pause mellom språktreningsøkter med jevne mellomrom. Hjernen trenger tid til å bearbeide at som du har lært i det siste. Men pausen skal aldri være lenger enn 1-2 uker.

6. Learning foreign languages = lifestyle

 

Ønsker du å lære et nytt språk, finpusse sine nåværende språkkunnskaper eller forberede seg til eksamen?

CATCH UP

5 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *