0

Apps som øker din konsentrasjon og produktivitet

 

fokus_savnet_catch_up

 

Hvor ofte mister du fokuset ditt og hvor lang tid tar det før det kommer tilbake? Flere studier viser at det tar ca. 5 – 25 minutter for å få full konsentrasjon igjen.

Uten tvil er fokus en mangelvare i hverdagen. Det gjelder de fleste av oss. Vi blir veldig lett distrahert av andre ting som skjer rundt oss. Men trenger vi virkelig å lese meldinger som dukker opp på mobilen med en gang?

 

Multitasking dreper produktivitet

Dessverre går det ikke an å konsentrere seg på flere ting på en gang. Du kan ikke snakke med noen og samtidig lytte til en annen samtale. I realiteten bytter du på å konsentrere deg på to forskjellige aktiviteter. Du snakker litt, lytter litt, snakker litt og lytter litt. Du skifter stadig fokus, og det er en ineffektiv måte å jobbe på.

Husk! Jo mer du konsentrerer deg på en ting om gangen, desto enklere blir det å være ferdig med oppgaven og du får mer tid til andre aktiviteter.

Finn ut hvor mye tid du kan bruke virkelig hver dag hvor du kan fokusere og sette et realistisk mål.

Slik oppnår du konsentrasjon og blir mer effektiv og produktiv

  1. Først og fremst må du spørre deg selv om du faktisk må være tilgjengelig hele tiden, eller er det en forventning som du selv har skapt.
  2. Dropp tidstyvene! Det finnes applikasjoner som Moment og QualityTime som kartlegger hvor mye tid du bruker på mobilen.
  3. Vet du allerede når du blir lett revet vekk? Da kan du øve deg på å legge bort telefonen, skru av varsler for epost, etc.
  4. Skriv ned oppgavene dine – men ikke mer en 3-5 per dag. Kun de viktigste.

Pomodoro-teknikken

Når du har en god oversikt over oppgavene dine, kan du velge en teknikk som hjelper deg å fokusere på oppgavene som skal utføres. Du kan benytte deg av en arbeidsmetode kalt Pomodoro-teknikken. Det er en metode som legger til rette for å styre tidsbruken din på en mer effektiv måte. Teknikken er basert på å dele opp arbeid i korte tidsintervaller.

 

  • Sett en timer på 25 minutter. Du kan bruke en kjøkkenur, Moosti eller Forest.
  • Når timeren går skal du kun jobbe med en enkel oppgave.

Du skal ikke sjekke e-post, ta telefonen eller surfe innom nettaviser. Sliter du fortsatt med å legge bort mobilen? Da anbefaler jeg at du prøver å bruke Forest. Du skal plante et frø og i den etterfølgend tid vil frøet bli til et tre. Men hvis du ikke kan motstå fristelsen til å sjekke Facebook eller spille et spill, vil treet visne.

  • Stopp fullstendig når klokken ringer, selv om oppgaven ikke er ferdig. Når en Pomodoro er ferdig skal du alltid ta deg en liten pause på 5-10 minutter. Stryk ut fra papiret oppgaven du har gjort.
  • For hver fjerde Pomodoro tar du en lengre pause på 30 minutter. I disse lengre pausene kan det være lurt å spise, gå en kort tur, og gjøre litt mer ut av det for å klarne hodet.

 

Hvordan gikk det? Klarte du å ikke tenke på andre ting i løpet av de 25 minuttene? Hvor ofte så du på klokken? Ikke gi opp! Øvelse gjør mester!

Du kan finne mer informasjon på pomodorotechnique.com.

CATCH UP

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *